Sento i oblido, veig i recordo, faig i entenc. (Proverbi xinès)

dijous, 24 de novembre del 2016

SESSIÓ SOBRE COMPOSTATGE
El proppassat dimarts, 22 de novembre, a l’escola Joan Sanpera,  vam tenir una sessió tècnica sobre compostatge amb en Josep Saña, membre d’una enginyeria mediambiental (annexem PPT).La compostadora sol ser un espai marginal dels horts on s’hi aboquen les restes orgàniques perquè es regenerin en humus. En els nostres horts escolars, però, ja no ho són tant de marginals i prenen tot el sentit educatiu del reciclatge.
Es tracta d’un espai viu i del qual cal tenir-ne cura: Com podem fer una compostadora eficient? On l’hem de situar? Quins materials composten millor? Què cal fer per optimitzar-ne el procés? ...
El ponent va insistir  en els requeriments de viabilitat; tant pel que fa al volum necessari per fer una bona compostació; com respoecte de la regulació de  la humitat i de la temperatura.
De tota manera, igualment com els horts, la utilitat de la compostadora escolar no es pot considerar estrictament  sota criteris d’eficiència i productivitat; són, sobretot, espais educatius de sensibilització i d’observació i esdevenen una  magnífica  oportunitat d’experimentació i de foment de la responsabilitat mediambiental. I amb temps i una mica de cura, podem obtenir un bon compost de la matèria orgànica generada al centre: fulles dels arbres, restes de menjar de l’esbarjo o  de la cuina que podrem retornar a l’hort tot tancant, així, el cicle biològic.
Per als centres de secundària, en què els continguts poden ser més específics. S’hi van proposar recursos per fer cambres de compostatge més sofisticades i de millor rendiment. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada